Ден на Света Екатерина

Света великомъченица Екатерина е християнска светица и мъченица, една от най-образованите жени на своето време.Според преданието тя била дъщеря на Конт, управителя на Александрия по времето на император Максимиан.

Получила блестящо образование и изучила работите на най-видните философи и учени.Майката й тайно изповядвала християнството и я запознала с един отшелник, който я посветил във вярата.

Преданието разказва, че Екатерина се срещнала дори с императора.

Тя се е опитала да го убеди, че извършва грешка, като преследва християните. Той обаче заповядал да я затворят в тъмница. Тогава тя била само на 18 години.Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но те не могли да я отклонят от вярата й, напротив – тя ги посветила в християнството.

Екатерина била бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тъмница. Била осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото обаче се разпаднало, когато Екатерина го докоснала. Палачите не могли да я екзекутират по този начин и я обезглавили през 305 г.

В преданието се разказва как ангели отнесли тялото на мъченицата в планината Синай, където през VI в. византийският император Юстиниан I основава Синайския манастир.

Манастирът оцелява през вековете, като остава хранилище на безценни произведения на раннохристиянското изкуство, архитектура и илюстровани ръкописни книги.

Главен символ на св. Екатерина е колелото с шипове, което е известно като “колелото на Екатерина”.

На Запад я смятат покровителка на учащата се младеж, особено по философия.Православната църква почита светицата на 24 ноември.В традиционната българска народна култура денят на св. Екатерина (познат като св. Катерина) се чества най-вече в Южна България.

На 24 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Екатерина (означава – вечно чиста), Катерина, Катя, Тинка и Тина.