Крисчън Бейл

324px-ChristianBaleJun09

Крисчън Чарлс Филип Бейл ( на английски Christian Charles Philip Bale) е уелски актьор, роден на 30 януари 1974 г. в Хавърфордуест, графство Пембрукшър, Уелс.

Бейл дебютира пред камера едва на 9 години – в телевизионна реклама за зърнени закуски. Следват многобройни участия в телевизионни програми и театрални постановки преди да постигне първи голям международен успех с участието си в Империята на Слънцето (1987) на Стивън Спилбърг, където си партнира с Джон Малкович в главната роля.

На 15 години участва отново в голям филм – Хенри V под режисурата на Кенет Брана (1989). Големият пробив в киното вече в „зряла“ възраст прави през 1999 в Американски психар. За ролята на Патрик Бейтман, Бейл се подготвя с месеци, тренирайки по няколко часа на ден, за да извае аполоновото тяло на убиеца. Отзивите за превъплъщението му са повече от ласкави и предложенията за участия в касови продукции не закъсняват.

Бейл участва във филмите „Еквилибриум“ (2002) и „Батман в началото“ (2005), Престиж (2006). На 29 януари 2000, Бейл сключва брак с босненката от сръбски произход Сандра Блажич, бивш модел, професионален гримьор и личен асистент на Уинона Райдър. На 27 март 2005 им се ражда дъщеричка Емелин. Също като своя баща, Крисчън Бейл е ревностен поддръжник на екоорганизации като Грийнпийс и WWF.