Хуан Карлос I

Хуан Карлос I де Бурбон е крал на Испания от 1975 година. Роден е на 5 януари 1938 година, в изгнание и е наследил трона от дядо си, Алфонсо XIII. Бащата на Хуан Карлос, дон Хуан, граф Барселонски, се отказва от короната в негова полза. Кралят е роден в Рим, където по това време са родителите му и дядо му, детронирани от диктатора Франко. През 1948 г. генерал Франко извиква дон Хуан и поисква от него да му даде сина си да го отгледа и възпита като бъдещ крал на Испания. Същата година десетгодишният принц за първи път стъпва на испанска земя. Диктаторът обявява Испания за кралство, а Хуан Карлос за престолонаследник. Преди смъртта на Франко мнозина не гледат с много голямо уважение на младия принц. Франкистите го наричат “принцът идиот” и се кълнат, че няма да позволят да се възкачи на престола.

Хуан Карлос заема престола два дни след смъртта на Франко, на 22 ноември 1975 г.

Според испанската конституция от 1978 година, кралят има повече правомощия от останалите европейски конституционни монарси. Той е главнокомандващ на въоръжените сили на Испания и има известни права да влияе на политическия живот на страната. При качването си на престола той обявява курс към изграждане на демократично общество в Испания и обещава да бъде “крал на всички испанци”.

Женен е за гръцката принцеса София Гръцка. Когато през 1962 г. Хуан Карлос и София сключили брак, испанците я посрещат с възгласи “Гъркиньо, отивай си в Гърция!”. Гъркинята за феноменално кратко време научава испански, ражда три деца на Хуан Карлос — инфантите Елена и Кристина и принц Фелипе, и изобщо много бързо се утвърждава като интелигентна и начетена жена. С много скромност, мъдрост, упорство и труд в полза да Испания кралската двойка доказва колко погрешни са първоначалните представи на поданиците.

Хуан Карлос и София живеят в бившата ловна резиденция “Ла Сарсуела”. Всички кралски имоти, дори яхтата “Фортуна”, с която кралят участва в международните регати, са собственост на държавата. Цялото кралско семейство са любители на спорта, но с най-голяма страст се отдават на ветроходството. Крал Хуан Карлос е с блестящо образование. Той е завършил института “Сан Исидо” в Мадрид, Военноморския колеж и Висшата военна академия в Сарагоса, икономика, финанси и право в Мадрид. Като човек испанският крал печели с непринудени обноски, остроумие и скромност.